Fjorder og kystfjell

Foto:G E Nilsen (Fra Hennesheia)Foto:G E Nilsen (Fra Hennesheia)Nasjonalparken har noe av det mest dramatiske landskapet norsk natur kan by på. Det er svært variert og strekker seg fra fjord til høgfjell, med daler, botner, deltaer og topper over 1000 meter.
 

Landskapet ble formet under istiden. Landskapet er derfor viktig i geologisk sammenheng.

 

Vest i nasjonalparken er terrenget alpint. Her ligger Møysalen på 1262 moh. med den største isbreen i området sør for toppen, Fonnisen.

Til forskjell fra tindepreget vest i nasjonalparken er landskapsformene mer avrunda på østsida av Øksfjorden.

Navnet Møysalen kommer fra den karakteristiske formen på fjellmassivet. Rett sør for selve toppen ligger Lille Møya og Store Møya. I følge sagnet er de to forsteina trolljenter. Selve salen er enten taket over møyenes sal eller møyenes ridesal.

Møysalen står for mange som selve eventyrland. Paradiset for dem som klarer å overvinne seg sjøl og slite seg opp. Den store turdrømmen for dem som i årevis har gått og sett opp mot den forgjette toppen, med ønske om å komme dit! Tenk å stå på selveste Møysalen!

Sammen med Møysalen landskapsvernområde er dette det siste større området i Lofoten og Vesterålen som er lite berørt av menneskelig aktivitet.