Fjellførere

Foto:Liv-Randi Lind  Foto:Liv-Randi Lind Helt siden tidlig på 1900-tallet har bygda hatt gode og kunnskapsrike fjellførere som har ledet besøkende opp på det ikoniske Møysalen.

Møysalen Nasjonalparksenter AS i samarbeid med Møysaltur BA  viderefører denne tradisjonen med å lære opp flinke fjellfolk som førere ved at nye aspiranter læres opp av den eldre garde. 
Vårt system er tre-delt: Fører 1, fører 2 og aspirant.
Å vandre opp til Møysalen fra Lonkanfjorden er en vakker og vill naturopplevelse gjennom et fantastisk kystalpint landskap. Turen belønnes med en fantastisk utsikt fra toppen!
En av våre begeistrete turdeltakere skrev ned en liste over mer enn 20 forskjellige fjelltopper som kunne sees fra Møysalen, og det spesielle er at fjelltoppene representerte 20 forskjellige kommuner.

 

Guider  
Karlot Bømark  
  Vi må nesten kalle ham Fjellfører nr. 1. Han setter verdensrekord på hver eneste tur i og med at han er den person som har vært flest ganger på Møysalens topp. Han nærmer seg vel 200 turer, og det er stort sett i løpet av de siste 10 år.
Foruten kjennskap til fjellet og lokal hgistorie har han mye kunnskap om botanikk, noe han villig formidler til turdeltagerne. 
   
Snorre Angell Fdt. år: 1972
Som lokal ungdom fra Hennes var Snorre med på å starte de organiserte turene til Møysalen på 80-tallet. Etter flere års fravær pga utdannelse og jobb andre steder i landet, er han nå bosatt på Sortland, jobber med fiskeriteknologi og har tatt opp guide-aktiviteten igjen. Friluftsaktiviteten er størst på høsten med både små- og storviltjakt. Har klatrekurs og liker både den fysiske og psykiske utfordringen som guiding gir.
   
Roy Aune  
Roy jobber pt. som lærer på Svalbard. Har 3 års fordypning innen friluftsliv og utefag. Har vært aktiv friluftsmann siden midten av 80-tallet. Ivrig jeger, fisker og friluftsmann og bruker store deler av fritiden til friluftsliv. Aktiv i Hadsel røde kors hjelpekorps. Bidrar som instruktør Hlr og Dhlr. Har operativ leder vinter A-kurs, fagkurs skred, idrettsskade B med mer.
   
Jan Reinertsen F. år: 1963
Jan er leder av Møysaltur BA og har guidet siden 1992. Han er allsidig friluftsmann og liker seg både til vanns, på bre og i bratte fjell. Han har studert friluftsliv ved høgskolen i Telemark og har flere oppdrag som turleder for DNT.
   
 Trygve Johansen   
Trygve begynte tidlig som aspirant (14 år), og til tross for hans unge alder er han nå en av våre fremste fjellførere. 
   
Line Ann Hansen Fdt. år: 1971
Line er bosatt på Sortland og utdannet allmennlærer. Hun trives best når hun får være i aktivitet. Liker å gå turer i skog, mark og på fjellet. Både sommer og vinter. Line jobber også på Friskhuset hvor hun er instruktør i flere ulike treningstimer. Det beste med å være guide på Møysalen er å få møte så mange flotte mennesker som deler interessen for å gå på fjellet. Noe som gir energi til både kropp og sinn.
   
Tom Lassesen  
Fysioterapeut, mangeårig guide i Vesterålen Turlag, og har ca 40 bestigninger av Møysalen. Kjenner de fleste fjell i Vesterålen og Lofoten.
Motto: Turen er opplevelsen, målet er motivasjonen.
   
Ina Anie Bårdsen  
Ina kom til oss som et friskt pust i 2017 etter deltager på Møysaltur. Hun begynte straks etter som fjellføreraspirant, og ble i løpet av sesongen oppgraderet til guide 2. Vi regner med at du i løpet av 2018 blir blandt våre enere. Velkommen til teamet !!
   
Ann Kristin Hansen  
   Ann Kristin er bosatt i Øksnes. Hun har vært med som guide 2 siden 2011, og har rundt 30 Møysalbestigninger bak seg. Fjellturer og friluftsliv, både sommer og vinter, er hennes store lidenskap. Hun har vært på mange tinder i både inn- og utland, men Møysalen er hennes favorittfjell.
   
 Linn - Ellinor Olsen  F: 1991
 

Gikk min første Møysaltur med Karlot sommeren 2016 og gjorde mine aspirantturer på rappen og ble oppgradert til Guide 2.

Elsker friluftsliv, og du finner meg som regel på en fjelltopp flere ganger i uka året gjennom.